Ga naar de inhoud

Hoe werken wij?

Of u nu lang heeft nagedacht over een voornaamswijziging of deze wens ineens opkwam: u wilt weten welke stappen dienen te worden doorlopen om te komen tot uw voornaamswijziging, of die van uw kind(eren). Wij leggen dit hierna uit:

Ons stappenplan:

 1. Stap 1: De intake

  U belt ons of wij bellen u na de ontvangst van uw contactformulier. U wordt gebeld door een juridisch medewerker met verstand van zaken. Het gesprek is geheel vrijblijvend, kosteloos en onder strikte geheimhouding.

 2. Stap 2: U geeft ons opdracht

  Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons heeft gesteld en gaan graag voor u aan de slag. U ontvangt van ons een opdrachtbevestiging waarin alles nog een keer duidelijk wordt uitgelegd. Ook leest u daar welke stukken wij nodig hebben om het verzoek te kunnen indienen.

 3. Stap 3: Opstellen van het verzoekschrift

  Wij vertellen uw verhaal en daarom vinden wij het belangrijk om met u een persoonlijk gesprek te hebben. Zo weten wij wat uw redenen zijn voor het verzoek en verhogen wij de slagingskans aanzienlijk.
  Aan de hand van uw verhaal stelt één van onze advocaten het verzoekschrift op. Deze sturen wij eerst in concept naar u toe. Nadat u volledig akkoord bent met het verzoekschrift, dienen wij het verzoekschrift in bij de rechtbank. Zo heeft u volledige controle over het gehele proces.

 4. Stap 4: De rechtbank neemt het verzoek in behandeling

  Wij dienen voor u het verzoekschrift in bij de bevoegde rechtbank. Dat is de rechtbank, die hoort bij uw woonplaats. Woont u in het buitenland, dan dienen wij het verzoek in bij rechtbank Den Haag. De rechtbank zal aandachtig naar uw verzoek kijken en beslissen of de kwestie kan worden afgedaan zonder zitting of dat er toch nog vragen zijn. Mocht het het tot een zitting komen, dan gaan wij vanzelfsprekend met u mee en bereiden wij samen de zitting door.

 5. Stap 5: De uitspraak

  De rechtbank zal een uitspraak doen en bij goedkeuring van het verzoek de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (afgekort: ABS) de opdracht geven de voornaamswijziging door te voeren in de Registers van de Burgerlijke Stand. Er is een hoger beroepstermijn van 3 maanden. Daarmee zal de ABS rekening houden. In spoedeisende gevallen kan er getracht worden deze termijn te verkorten.

 6. Stap 6: De nieuwe voornaam is een feit !

  Nadat de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de voornaamswijziging heeft doorgevoerd, is de voornaamswijziging voltooid en zult u van de overheid brieven ontvangen met uw nieuwe voornaam. U kunt nu een nieuwe paspoort, ID-kaart en rijbewijs aanvragen. Daarop zal uw nieuwe voornaam staan.