Ga naar de inhoud

Legeskosten achternaamswijziging

Voor een achternaamswijziging heeft u geen advocaat nodig. Dit scheelt derhalve geld. Wel moet altijd rekening houden met de kosten die u verschuldigd al zijn aan het Ministerie van Justitie.

Deze legeskosten zijn: € 835. Als u voor meerdere mensen in uw gezin een achternaamswijziging aanvraagt, verschillen de legeskosten:

  • Het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen van u kost: € 835.
  • Het wijzigen van de achternaam van 3 of meer minderjarige kinderen van u kost: € 1670.

Als het ministerie uw verzoek afwijst of als u het verzoek intrekt, krijgt u het betaalde bedrag niet terug.

Wanneer is naamswijziging kosteloos?

Als u slachtoffer bent geworden van een bepaald misdrijf kunt u uw achternaam kosteloos wijzigen als de dader daarvoor onherroepelijk is veroordeeld. Dit blijft ongewijzigd. Is de dader niet onherroepelijk veroordeeld, dan kunt u voortaan ook voor kosteloze naamswijziging in aanmerking komen. Dit is het geval als u een besluit van het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft waaruit blijkt dat u in verband met dat misdrijf een schadevergoeding heeft gekregen. Daarbij dient u ook een verklaring van een BIG,- NIP of NVO-geregistreerde behandelaar te overleggen. Deze regeling geldt alleen bij een misdrijf tegen de identiteit of persoonlijke integriteit.

Let op: de legeskosten kunnen van tijd tot tijd worden aangepast en de hier getoonde kosten van dan ook wellicht niet actueel. Controleer altijd de huidige kosten op de website van Dienst Justis