Ga naar de inhoud

FAQ – veel gestelde vragen voornaamswijziging

De advocaten van naamswijziging.nl staan al bijna 20 jaar mensen bij die hun voornaam willen wijzigen. In die tijd zijn zo ongeveer alle vragen wel langsgekomen. Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Kan ik mijn voornaam (of die van mijn kind) wijzigen?

Een rechter bepaalt of u uw voornaam mag wijzigen. Voor een voornaamswijziging moet u een zwaarwegend persoonlijk belang hebben. U moet met andere woorden hinder ondervinden van uw voornaam. U kunt in principe elke voornaam kiezen, mits deze niet bespottelijk of ongepast is.

Hoe oud moet ik zijn om mijn voornaam te wijzigen?

Om zelf een voornaamswijziging te kunnen verzoeken, moet u minimaal 18 jaar oud zijn. Tot die tijd is een voornaamswijziging ook mogelijk, maar dan dient het verzoek te worden gedaan door de ouders of wettelijk verzorgers.

Hoe lang duurt een voornaamswijziging?

Het team van naamswijziging.nl is in staat om zeer snel uw verzoek in behandeling te nemen en in te dienen bij de bevoegde rechtbank. De rechtbank zal over het algemeen er tussen de 1 maand en 3 maanden over doen om te komen tot een uitspraak.

Hoeveel kost een voornaamswijziging?

Indien u in aanmerking komt voor een toevoeging in de laagste categorie bedragen de kosten € 237,-. Komt u daarvoor niet in aanmerking dan helpen wij u ook graag tegen voor u vooraf bekende gunstige vaste tarieven.

Waarom zou ik kiezen voor naamswijziging.nl?

Naamswijziging.nl is al bijna 20 jaar gespecialiseerd in voornaamswijzigingen en werkt in heel Nederland. Naamswijziging.nl is een dienst van Blat advocaten en heeft eigen advocaten in dienst en is derhalve geen tussenpersoon. Strikt vertrouwelijke behandeling is bij ons gegarandeerd.

Wat gebeurt er na mijn voornaamswijziging?

Uw voornaamswijziging wordt automatisch doorgegeven aan alle instanties die een koppeling hebben met de overheid. Andere instanties kunt u zelf informeren over de voornaamswijziging.

Voor diploma’s geldt dat indien uw naam is gewijzigd, in veel gevallen het DUO een vervangend document kan leveren. Dit kan een verklaring afgelegd examen (VAE) zijn of een vervangend opleidingsdocument (VOD). Zowel VAE als VOD heeft dezelfde waarde als uw originele document.

Moet ik in Nederland wonen om mijn voornaam te wijzigen?

U hoeft niet in Nederland te wonen om uw voornaam te kunnen wijzigen. Wel dient u in principe de Nederlandse nationaliteit te hebben.