Ga naar de inhoud

Een fout gemaakt bij de geboorteaangifte

In Nederland is het wettelijk verplicht om van een geboorte, geboorteaangifte te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de zoon of dochter is geboren. Dit moet binnen drie dagen na de bevalling gebeuren (tenzij sprake is van een weekend of feestdag, dan wordt deze termijn verlengd). 

Tijdens de geboorteaangifte zien we dat het helaas vaak niet goed gaat. 

Veelvoorkomende fouten in de geboorteakte:

  • er worden voornamen vergeten (bijvoorbeeld de eerste of tweede voornaam, doopnaam);
  • de voornamen worden verkeerd gespeld;
  • er worden in het geheel verkeerde voornamen opgegeven;
  • er wordt een verklaring van de verloskundige (met daarop de voornaam) aan de ambtenaar gegeven, maar de verloskundige heeft daarop een fout gemaakt.

Helaas is na het doen van de geboorteaangite de keuze voor de voornamen definitief en is het helaas in bijna alle gevallen zonder tussenkomst van de rechter niet mogelijk de voornamen te wijzigen (er is geen ruimte voor een ‘herkansing’). 

Hoe kun je een fout in de geboorteakte corrigeren?

1. Correctie via de gemeente

Gaat het om een duidelijke administratieve fout (bijvoorbeeld een tikfout)? Dan kun je bij de gemeente waar de geboorte is aangegeven een verzoek tot correctie indienen. Dit heet een ambtshalve verbetering. Ons advies is om dit zo snel mogelijk te doen na de ontdekking van de fout. 

2. Correctie via de rechtbank

Is de fout niet eenvoudig te herstellen, dan zal de rechtbank moeten worden verzocht de voornaam te wijzigen. 

Onze ervaring is dat zeker indien snel wordt gehandeld (en het betrokken kindje dus nog zeer jong is) de kans van slagen groot is wanneer een voornaamswijziging wordt verzocht. 

Hulp nodig bij correctie of naamswijziging?

Wij begeleiden je stap voor stap bij het corrigeren van een fout in de geboorteakte of het aanvragen van een naamswijziging. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.