Meteen naar de inhoud

Voornaamswijziging bij lang gebruik andere roepnaam

Zeer regelmatig komt het voor dat een persoon in het dagelijks leven een voornaam draagt en gebruikt, die afwijkt van de officiële voornaam. Vaak is dan de roepnaam een afkorting van de officiële voornaam (Sebastiaan wordt Bas of Josephine of Sophie).

Regelmatig komt echter voor dat de in het dagelijks verkeer gebruikte voornaam geen enkele verbinding heeft met de officiële voornaam. Dit kan al zijn vanaf de geboorte, maar ook komt het vaak voor dat een persoon vanwege ongenoegen met diens officiële voornaam, op enig moment heeft besloten om een andere voornaam te gaan gebruiken.

Vaak gaat het lange tijd goed (het gebruiken van een voornaam die afwijkt van de officiële voornaam), maar in bijna alle gevallen komt er een moment waarop de discrepantie (het verschil) tussen de voornamen niet langer comfortabel en acceptabel is. De personen krijgen vragen van mensen waarom bijvoorbeeld op hun CV of paspoort een andere naam staat. Een dergelijke vraag is één keer geen probleem, maar wanneer zich dit maar herhaalt en herhaalt kan dit een bron van ergenis worden.

Daarbij komt ook vaak dat niet zonder reden gekozen is voor een andere voornaam. Langere tijd lukt het dan om de oude officiële voornaam naar de achtergrond te drukken. Mede hierdoor ontstaat er een dermate warme band met de onofficiële voornaam, dat liefst geheel afscheid wordt genomen van de officiële voornaam.