Meteen naar de inhoud

Wat kan ik doen wanneer er een fout is gemaakt bij de geboorteaangifte?

  • door

In Nederland geldt de regel dat binnen drie dagen na de geboorte van een kindje, geboorteaangifte dient te worden gedaan. Zeer regelmatig komt het voor dat bij deze geboorteaangifte helaas een fout wordt gemaakt. Dit kan zijn een onjuiste schrijfwijze (spelfout), het vergeten van een tweede of volgende voornaam of een geheel onjuiste voornaam. Dit is voor de ouders erg vervelend, zeker nu in principe na de geboorteaangifte de naam vaststaat. 

Wanneer een fout gemaakt is, adviseren wij zo snel mogelijk contact op te nemen met de ambtenaar van burgerlijke stand van de gemeente waar de geboorteaangifte is gedaan. De kans dat de ambtenaar bereid is de naam te corrigeren is helaas klein, maar het is wel het proberen waard.

Indien de ambtenaar weigert de naam te corrigeren bestaat gelukkig wel nog de mogelijkheid om via de rechtbank alsnog te komen tot een correctie (wijziging) van de voornaam. U heeft hiervoor altijd een advocaat nodig. Wij adviseren daarbij om dit verzoek zo spoedig mogelijk te laten doen. Onze ervaring is dat wanneer snel wordt gereageerd én op een juiste wijze het verzoek wordt vormgegeven de kans van slagen zeer groot is.

Wilt u meer informatie over dit belangrijke onderwerp? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde advocaten.